Историята на тениските

В наши дни тениската е ежедневно облекло за топлите месеци, но откъде е нейния произход?

Обикновената тениска е част от облеклото от дълбока древност. Дрехи подобни на тениските с наричани туники. В по-ново време тениската еволюира от бельо, за каквото е ползвана през 19 век. Първоначално долните дрехи /бельото/ е било от едно парче плат, разкроено за горната и долната част на тялото – един вид цялостен костюм. След това горната и долната част са разделени за по-голямо удобство. Активно започват да се използват от миньори в края на 19 век като удобна дреха за работа в гореща среда.

Най-ранната тениска, която е и най-близо до сегашния вид на дрехата, датира от испанско-американската война през 1898 – 1904 година, когато компанията Cooper Underwear пуска реклама в списание и обявява нов продукт за ергени. На едната снимка, която е надписана “преди” има мъж, който е смутен, тъй като всичките копчета на долната му риза са скъсани и той едва се е загърнал с нея. А на снимката “след” – един джентълмен пуши пура и носи “ергенска долна риза”, която е достатъчно еластична, за да може да се облече/ съблече през главата и няма нужда от копчета, катарами, щифтове. Лозунгът на рекламата е “Без щифтове за безопасност, без копчета, без игла и конец” и е насочен към мъжете, които нямат жени и не притежават шивашки умения.

През 1913 година американския флот ги налага като бельо – бяла, памучна, дълга, долна тениска с къс ръкав, която се носи под униформата. Постепенно става обичайно моряците и пехотинците в работните групи да премахват униформеното си яке и да работят по тениска, за да замърсяват само нея. Скоро след това тениската става популярна сред работниците в различни индустрии, тъй като лесно се съблича, почиства, поддържа. Започва да се носи и от млади момчета, а самата дума за тениска (t-shirt) става част от американския английски през 20-те години на 20 век с появата си в речника Merriam-Webster.

По време на Голямата депресия тениската често се ползва като дреха по подразбиране, която се носи по време на домакински срещи, приятелски събирания, изпълняване на фермерски задължения, както и в случаи, когато скромността изисква покритие на торса, но условията изискват леки материи.

След Втората световна война, тениските са ползвани като бельо и става обичайна гледка ветерани да носят униформените си панталони с тениски по време на изпълняване на ежедневните задължения.

Бум в популярността на тениските донася Марлон Брандо през 50-те години, когато във филма “Трамвай “Желание” носи тениска. Така тя придобива статут на модерна, горна дреха, като ежедневно облекло с общо предназначение.

До тук говорехме за чисто бялата памучна тениска, но през 1942 година вече се появява и тениска с принт. През 60-те години печатаните тениски придобиват популярност за самоизразяване, за реклами, за протести, сувенири и т.н.

В наши дни се предлагат много различни дизайни и платове, а тениските са най-ползваното облекло! Особено популярни са при брандирането на фирми и стоки, защото са евтини за правене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *